Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 2040 les hepatitis víriques podrien ser més letals per a la població que la malària, la tuberculosi i el VIH junts.

Dels cinc tipus d’hepatitis que hi ha, les hepatitis B i C són les que tenen més impacte en la salut. L’hepatitis C es pot curar; no obstant això, només el 21% de les persones infectades estan diagnosticades i només el 13% han rebut tractament. Només el 10% de les persones que viuen amb hepatitis B crònica estan diagnosticades.

Els continguts d’aquest lloc web es van publicar el juliol del 2023. La informació que reflecteixen pot haver patit canvis o quedar desactualitzada. Si tens algun dubte, contacta’ns.

Què és l'hepatitis A?

L’hepatitis A és una infecció viral causada pel virus de l’hepatitis A (VHA) que afecta principalment el fetge.

L’hepatitis A va ser identificada com una infecció diferent a la dècada de 1940. A principis d’aquesta dècada, els investigadors van observar que hi havia una malaltia viral transmesa per via fecal-oral que afectava el fetge. El 1947, el virus de l’hepatitis A (VHA) va ser aïllat i es va demostrar que era la causa de la malaltia. A mesura que s’avançava en investigació, es va descobrir que l’hepatitis A era una malaltia global.

Com es transmet l'hepatitis A?

El virus de l’hepatitis A (VHA) es troba a la femta de les persones infectades i es transmet per via oral-fecal. La gran majoria de les infeccions es produeixen a través de la ingestió d’aliments o aigua contaminats amb excrements d’una persona infectada pel virus.

Durant les relacions sexuals, el VHA es pot transmetre a través de pràctiques que involucren el contacte amb l’àrea anal. Aquestes pràctiques inclouen:

Anilingus: també conegut com a petó negre o rimming, en estimular oralment l’anus d’una persona amb la llengua i els llavis.

Fingering: en introduir els dits a l’anus d’una persona, si després es porten a la boca.

Contacte amb objectes contaminats: joguines sexuals o preservatius que hagin estat en contacte amb l’àrea anal i després s’introdueixen a la boca també comporten un risc de transmissió del VHA.

Quins símptomes tenen les persones amb hepatitis A?

Algunes persones poden presentar símptomes lleus o no tenir símptomes en absolut, mentre que altres poden desenvolupar símptomes més pronunciats.

Els símptomes comuns de l’hepatitis A inclouen:

Fatiga i debilitat.
Dolor abdominal.
Pèrdua de gana.
Nàusees i vòmits.
Orina fosca. Femtes pàl·lides.
Icterícia (coloració groguenca de la pell i la part blanca dels ulls).

Com es diagnostica l'hepatitis A?

El diagnòstic de l’hepatitis A generalment es basa en una combinació de símptomes clínics, antecedents d’exposició al virus i proves de laboratori (anàlisi de sang i proves de funció hepàtica).

Es pot tractar i curar l'hepatitis A?

Sí, l’hepatitis A generalment es resol per si sola i, en la majoria dels casos, no requereix tractament específic. El cos humà té la capacitat de combatre la infecció pel virus de l’hepatitis A i recuperar-se completament amb el temps.

Algunes recomanacions per assegurar una recuperació adequada i prevenir complicacions són:

Descans i cura personal durant el període de malaltia.
Nutrició adequada: és recomanable evitar el consum d’alcohol, ja que pot danyar el fetge.
Control de símptomes: medicaments per alleujar els símptomes derivats de la infecció (consulteu quins perquè alguns poden ser perjudicials per al fetge).

Com evoluciona l'hepatitis A si no es tracta?

En la gran majoria dels casos, l’hepatitis A es cura sola després d’unes quantes setmanes. No obstant això, en alguns casos, especialment en persones amb sistemes immunitaris debilitats o en persones grans, l’hepatitis A es pot tornar més greu i causar complicacions. Aquestes poden incloure hepatitis fulminant, que és una forma greu de la malaltia caracteritzada per una insuficiència hepàtica aguda.

A més, l’hepatitis A també pot provocar l’aparició d’altres trastorns hepàtics crònics, com l’hepatitis autoimmune, en què el sistema immunitari ataca per error el fetge.

Com es pot prevenir l'hepatitis A?

L’hepatitis A es pot prevenir de diverses maneres:

1. Vacuna: a Espanya la vacuna contra l’hepatitis A està disponible, s’inclou al calendari vacunal oficial i és gratuïta. La vacuna s’administra en dues dosis, amb un interval recomanat de 6 a 12 mesos entre les dues dosis.

2. Rentatge de mans després d’anar al bany, abans de preparar o menjar aliments.

3. Amb el consum d’aigua i aliments segurs.

A més de la vacunació, durant les relacions sexuals a les pràctiques que hi hagi contacte amb l’àrea anal, es pot disminuir el risc amb:

  • L’ús de barreres de protecció durant l’anilingus (petó negre o rimming) i el fingering.
  • Evitant el contacte bucal de mans, joguines sexuals o preservatius.
  • Rentant adequadament mans, zona genital i anal abans i després del contacte sexual.

La gran majoria de persones que han tingut hepatitis A en el passat adquireixen immunitat davant de futures infeccions. No obstant això, és important destacar que la immunitat pot variar entre les persones i algunes persones amb sistemes immunitaris debilitats poden tenir un risc lleugerament més gran de reinfecció.

Quina relació hi ha entre l'hepatitis A i el VIH?

L’hepatitis A i el VIH són dues infeccions virals diferents, però poden estar relacionades en certs contextos:

Coinfecció: les persones que viuen amb VIH (PVIH) tenen més risc de contraure l’hepatitis A en comparació amb la població general. Això és degut al fet que el VIH pot debilitar el sistema immunitari, la qual cosa dificulta la capacitat del cos per combatre infeccions, incloent-hi l’hepatitis A.

Major gravetat de la malaltia: a PVIH, la infecció per hepatitis A pot ser més greu i tenir un curs clínic més prolongat. També hi ha un risc més gran de desenvolupar complicacions hepàtiques greus, com hepatitis fulminant.

Transmissió: en el context de la transmissió del VIH, l’hepatitis A no es considera una infecció de transmissió sexual típica. No obstant això, pel fet que ambdues infeccions poden transmetre’s a través del contacte amb fluids corporals, inclosa la sang, hi pot haver una possibilitat més gran de transmissió d’ambdues infeccions si es comparteixen objectes d’ús personal contaminats (com agulles o xeringues) o durant pràctiques sexuals de risc.

La vacuna contra l’hepatitis A és segura i recomanada per a persones amb VIH

Professional Essay Writing Services: Get the Results You Need Your Essay Writing Solution is Here! Ensure Essay Success with Professional Writing Assistance Achieve More with Professional Writing Help Quality Essays Crafted with Precision and Care