La consellera de Salut, Alba Vergés; i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez Castaño, presidiran la inauguració

Una tarda dedicada a celebrar 25 anys d’activisme i lluita pels drets de les persones amb VIH i sida. El proper dimecres 27 de novembre, de 18 a 20.30 h, l’Associació Gais Positius celebrarà el seu vint-i-cinquè aniversari amb una programació especial d’activitats al Centre LGTBI de Barcelona.

L’acte serà inaugurat per la consellera de Salut, Alba Vergés; la directora general d’Igualtat, Mireia Mata; i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño. Després dels parlaments institucionals tindrà lloc una taula rodona en què diverses persones que han participat activament en el dia a dia de l’entitat analitzaran el passat, present i futur del VIH i la sida. S’hi afegiran, també, diverses activistes i persones expertes.

Tot seguit, la investigadora Nancy Garín presentarà el documental ’30 anys positius’, un treball de Lulú Martorell i Roger la Puente que parteix del mural Tots junts podem parar la sida de Keith Haring per explorar tot el que ha provocat la sida en les darreres dècades a Barcelona, revisant, alhora, reptes i conquestes assolides. Després de la projecció tindrà lloc un petit cinefòrum amb la directora de la pel·lícula, que també serà present a l’acte. La jornada finalitzarà amb un petit refrigeri a les instal·lacions del Centre LGTBI de Barcelona

25 anys d’ajuda mútua i lluita pels drets de les persones amb VIH.

Gais Positius va ser la primera associació de suport entre iguals d’Espanya i, actualment, continua sent l’única de l’Estat gestionada íntegrament per homes gais que viuen amb VIH.L’entitat es va constituir formalment l’1 de desembre de 1994 a partir d’un petit grup d’homes seropositius que es reunien, prèviament, a la Coordinadora Gai Lesbiana per obtenir informació i suport. En un moment en què no es disposava de tractaments efectius i la mortalitat causada per la sida era molt elevada, Gais Positius va començar a treballar per preservar la confidencialitat d’aquestes persones, fomentar l’intercanvi d’informació per aclarir dubtes i difondre les nocions essencials sobre VIH i la sida, la seva forma de transmissió i els possibles tractaments. Un quart de segle després, Gais Positius ha anat adaptant els seus projectes i serveis a la realitat canviant del VIH.

Des del passat mes de març, Gais Positius és una de les entitats residents al Centre LGTBI de Barcelona, des d’on segueix impulsant les seves activitats i programes, entre els quals destaquen diversos grups de suport i ajuda mútua i el Servei de Prova Ràpida de VIH i sífilis, que atén anualment a centenars de persones.

Gais Positius és membre, també, de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, la major federació d’associacions LGTBI en l’àmbit català.