932 980 642 info@gaispositius.org

 

 

Les darreres dades facilitades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estimen que a l’any al voltant de 20 milions de persones contrauen sífilis a tot el món.

La sífilis, la gonocòccia i la clamídia són considerades les infeccions de transmissió sexual bacterianes amb més prevalença.

Els continguts d’aquest lloc web es van publicar el maig del 2023. La informació que reflecteixen pot haver patit canvis o quedar desactualitzada. Si tens algun dubte, contacta’ns.

Què és la sífilis?

La sífilis és una infecció bacteriana de transmissió sexual (ITS) causada pel bacteri Treponema pallidum.

Encara que se’n desconeix l’origen exacte, es creu que la sífilis ha existit durant milers d’anys i es va estendre àmpliament a Europa durant el segle XV, a l’època dels grans descobriments i contactes entre continents. Va ser el 1905 quan el metge alemany Fritz Schaudinn i el seu col·lega Erich Hoffman van descobrir el bacteri que causa la infecció.

La paraula ‘sífilis’ prové del terme grec ‘syphilis’ o ‘syphilē’, que alhora deriva del nom del personatge mitològic Sífilus. Segons la llegenda, el rei Sífilus va ser castigat per haver desafiat els déus i va ser afectat per una malaltia que causava nafres i deformitats al cos.

La sífilis també es coneix com a lúes, terme que en llatí significa ‘plaga’ o ‘epidèmia’.

Com es transmet la sífilis?

La sífilis es transmet mitjançant el contacte directe amb nafres o lesions causades per la infecció i durant el sexe vaginal, anal i oral.

Les pràctiques sexuals per les quals es pot transmetre la sífilis són:

Penetració vaginal o anal sense protecció
Pràctiques de sexe oral (fel·lació, cunnilingus i anilingus) sense protecció
Fisting i fingering sense protecció
Compartir joguines sexuals.

Les persones embarassades poden transmetre la sífilis durant l’embaràs, al moment del part o fins i tot a través de la lactància.

Així mateix, en certes situacions, la sífilis es pot transmetre mitjançant el contacte amb la sang d’una persona infectada, tal com pot passar durant l’ús compartit d’agulles o xeringues contaminades.

Quins símptomes tenen les persones amb sífilis?

La sífilis es pot presentar en diferents etapes i els símptomes poden variar segons l’etapa de la infecció en què es troba la persona. Algunes persones amb sífilis no presenten símptomes.

Sífilis primària. Aquesta etapa es caracteritza per l’aparició d’una úlcera o nafra al lloc d’entrada del bacteri al cos, que pot ser els genitals, l’anus o la boca. A diferència d’altres nafres, aquesta úlcera és indolora. Encara que l’úlcera es pot curar per si sola en poques setmanes, la infecció continua al cos i avança a la següent etapa de la infecció si no es tracta.

Sífilis secundària. A mesura que passen algunes setmanes o fins i tot mesos, es poden manifestar símptomes més amplis com una erupció cutània al cos, febre, inflamació dels ganglis limfàtics, mal de cap, dolor muscular i fatiga. Encara que aquests símptomes poden desaparèixer sense l’aplicació d’algun tractament, la infecció encara continua al cos.

Sífilis latent. És una fase latent en què no hi ha símptomes evidents. Aquesta etapa pot durar uns quants anys durant els quals la persona desconeix que té la infecció.

Sífilis terciària. Si la sífilis no es tracta durant molt de temps, pot provocar mal a òrgans interns com el cervell, els nervis, els ulls, el cor i els ossos. Els símptomes poden incloure ceguesa, paràlisi, problemes mentals, problemes cardíacs i dolor als ossos.

A més, en qualsevol etapa de la sífilis, encara que és més comú a les etapes tardanes, es pot desenvolupar una neurosífilis si els bacteris que causen la infecció afecten el sistema nerviós central, incloent-hi el cervell i la medul·la espinal. Els símptomes poden ser diversos i abastar des de problemes mentals i de comportament, mal de cap, convulsions, debilitat muscular i problemes de coordinació fins a visió borrosa, pèrdua d’audició, incontinència urinària i fecal i problemes per dormir.

La sífilis és coneguda com ‘la gran imitadora’ pel fet que els símptomes que produeix poden assemblar-se als d’altres malalties. A més, en alguns casos, les persones infectades poden no experimentar cap símptoma, cosa que pot endarrerir o dificultar el diagnòstic. Per aquestes raons, es recomana cercar atenció mèdica especialitzada en malalties de transmissió sexual si se sospita d’una possible sífilis.

Com es diagnostica la sífilis?

Per diagnosticar la sífilis, es poden fer anàlisis de sang i, si hi ha presència d’úlceres, també se’n poden obtenir mostres per al cultiu.

Es pot tractar i curar la sífilis?

Sí, la sífilis es pot tractar i curar amb antibiòtics. El tipus de tractament dependrà de l’etapa de la infecció on es trobi la persona. A les primeres etapes, una sola injecció de penicil·lina pot ser suficient. Tot i això, en etapes posteriors, es poden necessitar diverses injeccions de penicil·lina o un tractament més prolongat amb antibiòtics orals.

Per a les persones al·lèrgiques a la penicil·lina, hi ha altres tipus d’antibiòtics disponibles, com ara doxiciclina, tetraciclina, ceftriaxona o azitromicina. L’elecció de l’antibiòtic dependrà de la fase i la gravetat de la infecció, així com d’altres factors mèdics.

Com evoluciona la sífilis si no es tracta?

Si no es rep tractament, la sífilis, en la fase més avançada, pot provocar dany a òrgans interns com el cervell, els nervis, els ulls, el cor i els ossos. Els símptomes poden incloure ceguesa, paràlisi, problemes mentals, problemes cardíacs i dolor als ossos.

També es poden presentar casos de neurosífilis en els quals els bacteris responsables de la infecció afecten el sistema nerviós central, és a dir, el cervell i la medul·la espinal. Aquest fenomen es pot manifestar en qualsevol fase de la sífilis, encara que és més freqüent en etapes avançades. Els símptomes de la neurosífilis poden ser diversos i incloure trastorns mentals i conductuals, cefalees, atacs, feblesa muscular, dificultats de coordinació, visió borrosa, pèrdua auditiva, incontinència urinària i fecal, així com alteracions del son.

Com es pot prevenir la sífilis?

Usar preservatius i altres mètodes de barrera durant les relacions sexuals pot ajudar a prevenir la transmissió de la sífilis, però la utilització de barreres de protecció durant el sexe vaginal, anal i oral no sempre serà suficient, ja que la sífilis es pot manifestar en diverses parts del cos fora de la zona genital, anal o bucal.

La sífilis es pot transmetre a través del contacte directe amb les nafres i lesions d’una persona infectada, per la qual cosa cal evitar el contacte amb aquestes zones.

La sífilis també es pot evitar evitant l’ús compartit de xeringues i altres equips d’injecció.

Quina relació hi ha entre la sífilis i el VIH?

Les persones amb sífilis tenen més risc de contraure el VIH si s’exposen al virus. Això és perquè les nafres i lesions que es produeixen durant la infecció activa de sífilis poden augmentar la probabilitat de transmissió del VIH, ja que poden proporcionar una via d’entrada per al virus.

A més, la sífilis també pot augmentar la quantitat de cèl·lules CD4 als genitals, cosa que fa que les persones siguin més susceptibles a la infecció pel VIH. Les cèl·lules CD4 són les cèl·lules del sistema immunitari que el VIH infecta i destrueix.

Si teniu sífilis, és important descartar la possibilitat d’haver contret altres ITS i el VIH.

Making Sure Your Essay Projects Succeed with the Right Writing Services Get Expert Writing Assistance with Our Top-Rated Essay Services Your Essay Writing Solution is Here! Get Expert Essay Writing Services for A+ Grade Results Unlock Your Essay Writing Potential with Professional Writing Help