A Gais Positius treballem, des de fa anys, donant resposta al consum recreatiu de drogues a través de la informació, l’assessorament i la formació amb la finalitat de disminuir els riscos derivats d’aquest ús.
Amb aquesta finalitat va néixer, el 2011, el projecte InfoDroga Gratis i impulsem ara aquest espai web per a proporcionar informació i recursos als usuaris de ChemSex que facilitin la presa de decisions i la disminució dels riscos derivats del consum de drogues.
Els continguts d’aquest espai web es van publicar el desembre de 2019. La informació que reflecteixen pot haver sofert canvis o quedar desactualitzada. Si tens algun dubte, contacta’ns.
Què és el Chemsex?
No existeix una definició exacta per al terme ChemSex (acrònim dels termes anglesos chemical i sex) però podríem dir que sí que hi ha un consens sobre diversos dels actors que la componen:
- el consum intencional de drogues entre homes gais, bisexuals i altres HSH (GBHSH) amb la finalitat de mantenir relacions sexuals
- les drogues més associades al ChemSex són el GHB/GBL, la mefedrona i la metamfetamina o Tina administrades de diverses formes i també combinades amb altres substàncies (alcohol, cocaïna, MDMA, amfetamines…)
- els usuaris del ChemSex usen les apps mòbils de geolocalització i de missatgeria per a contactar i, cada vegada menys, algunes webs específiques de contactes
- en moltes ocasions el ChemSex es duu a terme en ‘sessions’ que poden durar diversos dies, però també hi ha usuaris que ho practiquen només durant unes hores
- en la majoria dels casos la pràctica del ChemSex es realitza de manera grupal, encara que hi ha persones que opten per realitzar-lo només en parella, trios o en grups tancats als quals assisteixen homes que ja es coneixien
- en l’actualitat el ChemSex es realitza en cases de particulars, però també, en grau més baix, en saunes i zones de cruising
En general podem dir que, encara que l’aparició del ChemSex és recent, estem davant d’un fenomen relativament nou i socialment molt complex, però amb cert recorregut, ja que s’ha registrat des de fa una dècada en altres ciutats, com Londres, entre la població GBHSH.
Estic ‘enganxat’?
Abans de parlar del consum és important poder diferenciar entre el que es denomina consum recreatiu i consum problemàtic.
En el primer cas el consum té com a finalitat la cerca del plaer i es duu a terme en ambients culturals en els quals aquest consum està acceptat. No obstant això, estaríem parlant de consum problemàtic quan apareixen altres factors com poden ser l’addicció, la pèrdua de control, les afectacions a la salut física o psíquica i en les relacions familiars, socials, laborals, etc.
Si bé és cert que, a vegades, un consum recreatiu podria acabar desencadenant un consum problemàtic no totes les persones tenen la mateixa percepció sobre quina mena de consum estan exercint, ja que també correspon al consumidor analitzar fins a quin punt el seu consum pot encaixar en aquests perfils o el grau de consum que vol realitzar.
No tots els consums són problemàtics i s’ha de tenir en compte que quan parlem de consum problemàtic o de drogodependència, mai existeix un únic motiu pel qual una persona desenvolupa aquesta conducta. La suma de diversos factors, que es poden relacionar entre si, solen ser els que desencadenen aquests comportaments.
Entre els motius o raons per a veure’s involucrat en aquestes pràctiques destaquen els següents:
- sentir-se lliure sexualment i superar problemes d’intimitat
- superar la por al rebuig i a la vergonya en el context sexual
- afrontar l’estigmatització del VIH
- superar problemes del passat
- superar una homofòbia interioritzada
- tenir pràctiques sexuals més satisfactòries
- sentir-se membre d’una comunitat
En qualsevol cas, si vols esbrinar quin tipus de consum tens, si creus que pot ser problemàtic i ho vols modificar, canviar o abandonar et pots plantejar una sèrie de preguntes les respostes de les quals podrien ajudar-te a classificar el teu consum i prendre decisions.
Algunes d’aquestes preguntes són:
- Controles el teu consum i les decisions que prens relacionades amb ell?
- Amb quina freqüència t’agradaria prendre drogues/substàncies recreatives?
- T’has penedit o sentit malament després del consum?
- Alguna vegada has necessitat atenció mèdica, hospitalització o atenció d’urgència a conseqüència del consum?
- Part de la teva vida social o amb amics es duu a terme consumint?
- No has anat al treball, a cites amb amistats i familiars o deixat de costat els teus estudis/formació per estar consumint?
- Has superat el límit de diners que tenies assignat al consum en alguna ocasió?
- Dediques més diners al consum que a cobrir altres aspectes com l’alimentació?
En relació amb la teva vida sexual:
- Estàs satisfet amb la teva vida sexual?
- Amb quina freqüència mantens relacions sexuals amb drogues?
- Quant sexe – cap, alguna cosa, la major part, tot – mantens amb drogues i quant t’agradaria tenir sense elles?
- Què creus que succeiria si no consumissis substàncies durant les teves relacions sexuals?
A Gais Positius disposem d’un servei d’atenció psicològica, així com diversos professionals de la comunitat LGTBI, amb gran experiència, a la teva disposició.
Si estàs interessat pots contactar-nos telefonant al 93 298 06 42 o per correu electrònic a gaispositius@gaispositius.org
Què estic consumint? GHB/GBL
GHB/GBL (àcid gamma-hidroxibutírico), també conegut com a G, pot, chorri i èxtasi líquid. El GHB és un anestèsic que alenteix l’activitat corporal i cerebral i es presenta en forma líquida pel que la seva via d’administració és oral.
Efectes: sensació d’eufòria, desinhibició, augment del desig sexual i relaxació de l’esfínter anal. En dosis baixes sensació de calma i benestar. Els efectes comencen a notar-se de 5 a 30 minuts després d’haver-ho pres i duren d’1 a 3 hores.
En les relacions sexuals pot influir positivament, gràcies al desbloqueig de les inhibicions i al fet que pot incrementar la sensibilitat al tacte i la capacitat erèctil, així com retardar i potenciar els orgasmes.
Efectes adversos: endormiscament i atordiment, pèrdua general de sensibilitat en el cos, mals de cap, confusió. En dosis elevades pot causar sedació completa, vòmits, deliris, psicosi, descens de la freqüència cardíaca fins al coma.
Reducció de riscos: prendre petites quantitats en cada ocasió per a observar com reacciona el cos, espaiar les preses, no compartir del mateix got d’uns altres o beure d’un got abandonat, evitar prendre al mateix temps altres drogues depressores com l’alcohol.
Si es barreja amb una altra beguda perquè diverses persones ho consumeixin d’un mateix got, el GHB es diposita en el fons, per la qual cosa l’últim a beure és qui consumeix la major part i el que podria tenir com a resultat que se sobredosifiqui.
Més informació sobre altres drogues (cocaïna, MDMA, poppers, cànnabis, ketamina, alcohol, speed) en InfoDroga Gratis.
Què estic consumint? Mefedrona
MEFEDRONA, també coneguda com a Mefe, Miau-Miau, Meph, 4-MMC, M-CAT. La mefedrona és un estimulant que provoca eufòria i augmenta la sensació d’empatia. Es considera una substància de nova aparició i es pot aconseguir en pols, cristall i en càpsules o comprimits i la seva via d’administració pot ser oral, esnifada o injectada (slamming).
Efectes: energia, eufòria, estimulació, augment del desig sexual, retard de l’ejaculació, major sensació de plaer i a vegades augment de l’empatia. També disminueix la gana, deshidrata i incrementa el nivell d’alerta. Si es consumeix esnifada els efectes apareixen als 5 – 10 minuts, mentre que per via oral triguen entre 15 i 45 minuts.
En les relacions sexuals pot provocar que et sentis extremadament excitat el que podria facilitar que realitzis pràctiques que no acceptaries en altres situacions. El consum prolongat fa perdre el desig sexual. Finalment, la mefedrona pot generar un consum problemàtic associat al sexe i fer que sigui més difícil practicar-lo sense ella.
Efectes adversos: sensacions corporals estranyes, compulsivitat, canvis en la temperatura, visió distorsionada, insomni, nàusees, irritació o erupcions de la pell. També palpitacions, augment de la pressió arterial, pànic, comportament agressiu, paranoia, al·lucinacions i psicosi.
La sobredosi de mefedrona pot provocar un gran augment de la temperatura corporal, arrítmies, dolor de pit, convulsions, marejos, enrampades, entumiment i amoratament de les extremitats i enrogiment de les articulacions.
L’abús i ús crònic provoca una tolerància significativa i dependència psicològica que pot donar lloc a depressió severa, estrenyiment dels vasos sanguinis, reaccions autoimmunes o vasculitis i problemes cardiovasculars.
Reducció de riscos: espaiar les dosis. També és important hidratar-se de manera intensa amb aigua, begudes isotòniques o riques en sucres i sals minerals.
Si es pren esnifada no compartir el rul·lo d’esnifar pot evitar l’hepatitis C i altres infeccions. En el cas d’usar-la injectada, no compartir els utensilis per a la seva preparació i consum reduirà els riscos d’adquirir infeccions.
Més informació sobre altres drogues (cocaïna, MDMA, poppers, cànnabis, ketamina, alcohol, speed) en InfoDroga Gratis.
Què estic consumint? Metamfetamina
METAMFETAMINA, també dita Tina, Crystal Meth, Meth i T és un estimulant més potent que l’amfetamina amb una presència molt elevada en les sessions de ChemSex. Es pot adquirir en pols blanca o d’altres colors, cristal·lí, inodor i de sabor molt amarg. També en pastilles, càpsules o cristalls grans. Aquestes presentacions fan que es pugui prendre fumada, esnifada, injectada (slamming) i per via anal.
Efectes: sensació d’energia, eufòria, augment de la confiança i de la seguretat, augment del desig sexual, retard de l’ejaculació i major sensació de plaer. Disminueix la necessitat de dormir i menjar i incrementa el nivell d’alerta. Aquests efectes apareixen gairebé al moment quan es consumeix esnifada, fumada, injectada (slamming) i per via anal. Per via oral els efectes solen aparèixer al cap de mitja hora.
En les relacions sexuals pot provocar que et sentis extremadament excitat el que podria facilitar que realitzis pràctiques que no acceptaries en altres situacions. El consum prolongat fa perdre el desig sexual. Finalment, la metamfetamina pot generar un consum problemàtic associat al sexe i fer que sigui més difícil practicar-lo sense ella.
Efectes adversos: augment de la freqüència cardíaca, del ritme respiratori i de la pressió arterial, insomni, ‘mandibuleig’, i, a vegades, paranoia. Altres efectes: mal de cap, boca seca, dificultats per a orinar o tenir una erecció, deshidratació.
La sobredosi de metamfetamina pot provocar irritabilitat, sudoració, confusió, hipertensió, taquicàrdia, augment de la temperatura fins a provocar deliris, manies, autolesions, arrítmia, febre, convulsions, coma i col·lapse circulatori. Per evitar la sobredosi, no excedir d’un consum de 150 mg.
L’abús i ús crònic provoca una tolerància i dependència molt ràpides. El desig pel consum de la substància és molt forta. L’ús continuat pot provocar greus afectacions psicosocials. A vegades el consum continuat produeix disfunció sexual, problemes de cor o psicosi. A llarg termini pot causar dany cerebral.
Reducció de riscos: espaiar les dosis. També és important hidratar-se de manera intensa amb aigua, begudes isotòniques o riques en sucres i sals minerals. No barrejar amb altres estimulants.
Si es pren esnifada no compartir el rul·lo d’esnifar pot evitar l’hepatitis C i altres infeccions. En el cas d’usar-la injectada, no compartir els utensilis per a la seva preparació i consum reduirà els riscos d’adquirir infeccions. Quan es consumeix fumada en pipa pot existir risc de cremades i d’infeccions respiratòries.
Més informació sobre altres drogues (cocaïna, MDMA, poppers, cànnabis, ketamina, alcohol, speed) en InfoDroga Gratis.
Puc reduir els riscos quan consumeixo? Mesures bàsiques
En l’apartat de GHB/GBL, mefedrona i metamfetamina hem descrit algunes maneres de reduir el risc derivat del consum d’aquestes substàncies. Ara, t’indiquem algunes mesures bàsiques que pots aplicar com a usuari de ChemSex.
ChemSex i consum:
- informa’t sobre les substàncies que consumeixes i els seus possibles efectes
- posa’t una hora límit per a deixar la sessió
- espaia les sessions de ChemSex
- no comparteixis el material que utilitzes per a injectar-te substàncies
- estigues sempre hidratat (amb aigua) si consumeixes substàncies durant les sessions
- durant la sessió, intenta pensar bé en quins són els teus límits i controlar el que has anat prenent
- assegura’t d’anar amb l’actitud adequada i si et trobes malament o de baixada, pensa en alguna altra manera de sentir-te millor que impliqui menys risc de perdre el control
- pren les teves decisions i pensa en els teus límits abans de començar la sessió.
- si estàs en una sessió amb altres amics, acordeu comprovar de tant en tant si tot va bé
- porta amb tu preservatius i lubrificants
ChemSex i VIH:
- si tens VIH i estàs en tractament, assegura’t de portar amb tu la quantitat suficient d’antiretrovirals, sobretot si creus que la sessió es pot allargar
- si creus que podries perdre el control o no podràs evitar pràctiques de risc que puguin exposar-te al VIH informa’t i valora la possibilitat de prendre la profilaxi preexposición (PrEP)
- si has tingut alguna pràctica sexual amb risc per a contraure el VIH, pots demanar la profilaxi post exposició (PPE) abans que passin 72 hores (tres dies)
- fes-te proves d’infeccions de transmissió sexual (ITS) de manera regular
Què puc fer? Algú no es troba bé
A continuació, et facilitem algunes pautes per a saber com podries actuar si algú perd la consciència o està conscient, però no es troba bé durant una trobada de ChemSex.
Com a recomanació general està la d’assignar a una persona, que no consumeixi o el consum de la qual sigui molt moderat, la ‘cura’ dels participants en la sessió o acte de ChemSex i si no n’hi ha és important intentar mantenir la calma davant aquesta mena de situacions no desitjades.
A continuació, et donem unes pistes que podrien indicar que una persona s’està ‘passant’ amb la quantitat o que comença a trobar-se en risc.
Símptomes externs: pell pàl·lida, suor intensa, vòmit, perduda d’equilibri, moviments descompassats o erràtics, convulsions, dificultat en la parla i per a mantenir els ulls oberts, són molt profund (difícil despertar a la persona), estat d’agressivitat o agitació, confusió.
Símptomes ‘interns’ (menys apreciables a primera vista): pols feble, ritme cardíac i respiratori lent, respiració feble – interrompuda o sorollosa -.
En el cas que la persona que té alguns d’aquests símptomes estigui conscient portar-lo a un lloc tranquil perquè es pugui calmar si ha entrat en pànic i té una respiració arrítmica o entretallada. Acompanya-la en tot moment sense ‘atabalar’ però fent-li saber que ets aquí i que aviat es trobarà millor.
Després, truca a un servei d’emergències com el 112 i explica’ls, de manera tranquil·la i concisa, que està succeint i on us trobeu.
Si els símptomes de la persona empitjoren i hi ha més gent on et trobes o a prop, demana ajuda mèdica a una altra persona.
I si està inconscient?
Davant una situació així mantingues la calma i:
- col·loca a la persona de costat en el terra (així evitaràs que si vomita s’ofegui o que es mossegui la llengua si té convulsions)
- truca a un servei d’emergències com el 112 i explica’ls, de manera tranquil·la i concisa, que passa i on esteu
- queda’t amb la persona mentre arriba l’ajuda i observa periòdicament la seva respiració (si deixa de respirar aplica respiració artificial i compressions si saps com fer aquestes maniobres)
- quan arribi l’ajuda mèdica facilita al personal sanitari tota la informació que tinguis sobre el que ha succeït i si saps el que ha consumit la persona indica-ho també
On aconsegueixo més informació? Recursos i serveis
Si vols una informació més àmplia i detallada, ara t’enumerem una sèrie de recursos i serveis en línia, i també presencials, relacionats amb el ChemSex:
Més info, menys danys és un projecte per a la reducció de riscos associats al consum de drogues en el col·lectiu LGTBI, gestionat per la nostra entitat, en el qual disposes de més informació sobre altres drogues (cocaïna, MDMA, poppers, cànnabis, ketamina, alcohol, speed).
Assessories LGTBI de Gais Positius, posa a la teva disposició diversos professionals de la comunitat LGTBI amb gran experiència en àrees com l’atenció psicològica, social i jurídica.
Chemsex.info és el programa per a usuaris de ChemSex de l’associació Stop Sida que et facilita, entre diverses coses, informació sobre substàncies, reducció de riscos i atenció presencial o per videoconferència de la mà de professionals de la comunitat gai.
Infodrogas-VIH, de l’entitat gTt-VIH, és un projecte de reducció de riscos i danys associats al consum de drogues en persones amb el VIH en el qual podràs, per exemple, consultar possibles interaccions entre els medicaments del VIH que prens i drogues recreatives o altres substàncies.
Chem-safe.org és una web d’informació i prevenció sobre drogues i sexe des d’una perspectiva de reducció de riscos, fruit de la col·laboració entre diferents entitats que treballen en àmbits complementaris.
Drassanes – Vall d’Hebrón (Centre de Salut Internacional i de Malalties Transmissibles) és un servei centrat en infeccions de transmissió sexual de la sanitat pública per a tota Catalunya que disposa també d’atenció específica per a usuaris de ChemSex.
Has practicat Chemsex l’últim any? Estàs utilitzant PreP de manera habitual? Ets treballador sexual? Resideixes a Catalunya? Vols saber si t’has pogut infectar del virus de l’hepatitis C (VHC)? Fes-te la prova de l’hepatitis C a casa, gratuïta i confidencial.
1. Registra’t a la nostra web – TESTATE.ORG – i sol·licita el kit.
2. Rep el kit, agafa la mostra i reenvia-la.
3. Consulta en línia el resultat