L’estigma associat a la infecció pel VIH es tradueix, en moltes ocasions, en la discriminació de les persones que viuen amb VIH (PVIH). Això no sols afecta els seus drets humans, sinó que també perpetua la por, el rebuig i la ignorància, alimentant així falses creences.
Les repercussions de l’estigma i la discriminació són àmplies i abasten tant aspectes psicològics (sentiments de culpa, baixa autoestima, depressió, etc.) com d’ordre pràctic (denegació de serveis, vulneració de drets laborals, sanitaris, socials, etc.). Aquestes conseqüències poden agreujar-se quan s’entrellacen amb altres formes de discriminació existents, com la basada en gènere, orientació sexual o consum de substàncies.
Des dels seus inicis com a grup de suport mutu per a homes gais amb sida fins a la seva transformació en associació l’1 de desembre de 1994, Gais Positius s’ha enfocat a oferir serveis destinats a la comunitat LGTBI+ que viu amb VIH/sida des d’una perspectiva de drets humans. Amb aquesta finalitat es van crear l’assessoria psicològica, jurídica i social que compten amb l’experiència acumulada i la dedicació d’anys en l’atenció i l’acompanyament de les PVIH que té l’entitat.
Les PVIH tenim el doble de probabilitats de desenvolupar depressió o ansietat, i el nostre risc de sofrir un trastorn mental greu pot ser fins a deu vegades major que el de la resta de la població. Més de la meitat dels joves amb VIH té algun problema de salut mental.
Encara que cada persona és diferent i les seves experiències varien, les PVIH enfrontem diversos desafiaments en relació amb la salut mental. La por al rebuig, la discriminació i la falta de suport poden contribuir a sentiments d’ansietat, depressió i baixa autoestima. L’aïllament social a causa de l’estigma i el judici d’uns altres pot portar a sentiments de solitud i dificultats per a establir relacions personals significatives. La càrrega emocional de viure amb una infecció crònica, la incertesa sobre el futur i la preocupació per la salut poden desencadenar problemes de salut mental.
A més, alguns medicaments utilitzats per a tractar la infecció per VIH poden tenir efectes secundaris que afecten el nostre benestar emocional i qualitat de vida. El VIH, en si mateix, pot afectar el cervell i al sistema nerviós, alterant la nostra manera de pensar i comportar-nos.
L’assessoria psicològica de Gais Positius, amb més de 25 anys d’experiència, es va crear amb el propòsit de millorar el benestar i qualitat de vida de les PVIH. Tant si busques atenció psicològica a causa del VIH com si ho fas per altres motius no relacionats amb la infecció, en el nostre servei d’atenció psicològica podràs:
- Disposar d’un espai només per a tu.
Fer teràpia és una manera de cuidar-te i dedicar-te atenció. Un moment en el qual pots enfocar-te en el que sents i en les teves necessitats. - Ser escoltat sense ser jutjat.
L’assessoria psicològica és un espai lliure de judicis de valor en el qual no s’apliquen etiquetes i estereotips i on no es jutja o critica. - Comprendre que et succeeix.
Parlar de les emocions i que succeeix t’ajuda a aclarir la ment i et permet prendre el control i millors decisions. - Obtenir un punt de vista global i més objectiu.
El teu terapeuta no està involucrat emocionalment en la situació que li exposes, la qual cosa li permet facilitar-te una perspectiva més àmplia i objectiva sobre el que succeeix. - Gestionar emocions, pensaments i comportaments.
Identificar que sents et permetrà processar les emocions i alleujar les preocupacions. Modificar pensaments o creences irracionals també té una repercussió positiva en el teu benestar general.
Per a accedir a l’assessoria psicològica és necessari sol·licitar cita prèvia en el servei d’acollida i informació trucant al telèfon 93 298 06 42