El Micoplasma genital o Mycoplasma genitalium és una infecció de transmissió sexual (ITS) cada vegada més present i reconeguda, que ha guanyat atenció en els últims anys a causa de la seva creixent prevalença i les complicacions que pot causar en la salut reproductiva.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha destacat la importància d’afrontar les ITS emergents, com el Mycoplasma genitalium, a causa de la seva creixent incidència i el repte que representa la seva resistència als antibiòtics comuns.
Els continguts d’aquest lloc web es van publicar al març del 2025. La informació que reflecteixen pot haver patit canvis o quedar obsoleta. Si tens cap dubte, contacta amb nosaltres.
Què és el Micoplasma genital?
El Micoplasma genital o Mycoplasma genitalium és un bacteri de transmissió sexual que pot causar infeccions en el tracte urinari i genital.
Va ser identificat per primera vegada el 1981 i des de llavors ha estat reconegut com una causa important d’uretritis en homes i cervicitis en dones.
La infecció per Micoplasma genital també es coneix amb altres noms depenent de la situació clínica i dels símptomes predominants. Alguns dels termes més comuns són:
- Infecció per Mycoplasma genitalium: és el nom científic del bacteri que causa la infecció.
- Uretritis no gonocòccica: quan afecta principalment la uretra i s’associa amb símptomes similars als de la gonorrea, però sense la presència del bacterià Neisseria gonorrhoeae.
- Cervicitis: quan afecta al coll de l’úter en dones, provocant inflamació.
- Malaltia inflamatòria pèlvica: en casos més greus, si la infecció no es tracta, pot desencadenar aquesta condició, que afecta els òrgans reproductius femenins.
- Infecció del tracte urinari inferior: en algunes ocasions, la infecció pot estendre’s a la bufeta o la uretra.
Com es transmet el Micoplasma genital?
El Micoplasma genital es transmet principalment a través del contacte sexual, incloent:
- Relacions sexuals vaginals, anals o orals sense protecció.
- Contacte amb secrecions genitals infectades.
- Uso compartit de joguines sexuals sense una higiene adequada.
L’ús de preservatius redueix significativament el risc de transmissió, tot i que no l’elimina completament, ja que el bacteri pot estar present en el tracte urinari i genital sense causar símptomes visibles.
La transmissió de Mycoplasma genitalium fora de les relacions sexuals és molt poc comuna. Tot i això, en circumstàncies molt específiques i rares, podria existir un risc de transmissió en altres contextos, però aquest risc és extremadament baix.
Durant el part: tot i que la transmissió vertical (durant l’embaràs o el part) no és comuna, alguns estudis suggereixen que el Micoplasma genital podria transmetre’s especialment si la persona gestant té una infecció activa en el tracte genital. Aquesta transmissió podria provocar infeccions respiratòries o conjuntivitis en el nounat, tot i que és un esdeveniment rar.
Quins símptomes tenen les persones amb Micoplasma genital?
Moltes persones poden tenir Micoplasma genital i no tenir cap tipus de símptoma. Tanmateix, quan apareixen símptomes, aquests poden incloure:
En homes
- Uretritis: ardor o dolor en orinar.
- Secreció uretral anormal.
- Dolor o molèstia a la zona genital.
En dones
- Cervicitis: inflamació del coll uterí que pot causar flux vaginal anormal.
- Dolor pèlvic.
- Dolor o sagnat durant o després de les relacions sexuals.
- Ardor o molèstia en orinar.
Com es diagnostica el Micoplasma genital?
El diagnòstic del Micoplasma genital es realitza mitjançant proves de laboratori, ja que no es detecta amb un examen visual. Les proves inclouen:
- Proves de PCR: detecten l’ADN del Micoplasma genital en mostres d’orina o secrecions genitals.
- Cultius bacterians (menys comuns a causa de la dificultat per cultivar el bacteri).
Atès que els símptomes es poden confondre amb altres infeccions de transmissió sexual, és important realitzar proves específiques per confirmar la presència del bacteri.
Es pot tractar i curar el Micoplasma genital?
Sí, el Micoplasma genital es pot tractar amb antibiòtics, tot i que el bacteri ha desenvolupat resistència a diversos d’ells, cosa que fa que el tractament pugui ser més complicat. Els antibiòtics més utilitzats inclouen:
- Azitromicina (en alguns casos pot fallar a causa de les resistències).
- Moxifloxacino (recomanat quan l’azitromicina no és efectiva).
Com evoluciona el Micoplasma genital si no es tracta?
Si no es tracta, el Micoplasma genital pot causar complicacions.
En dones: malaltia inflamatòria pèlvica, infertilitat, dolor pèlvic crònic i major risc d’embaràs ectòpic.
En homes: uretritis crònica, epididimites (inflamació de l’epidídim) i, en casos rars, infertilitat.
Com es pot prevenir el Micoplasma genital?
Per reduir el risc d’infecció per Micoplasma genital, es recomana:
- Utilització de preservatius: tot i que no eliminen completament el risc, redueixen significativament la possibilitat de transmissió.
- Proves regulars: realitzar-se proves periòdics si es tenen múltiples parelles sexuals o una nova parella.
- No tenir contacte sexual si hi ha símptomes: si una persona presenta símptomes com dolor en orinar o secreció anormal, ha d’evitar les relacions sexuals fins a rebre un diagnòstic.
- Higiene de joguines sexuals: netejar-les adequadament o utilitzar preservatius sobre elles per evitar la transmissió de bacteris.
Quina relació hi ha entre el Micoplasma genital i el VIH?
Les infeccions de transmissió sexual, inclòs el Micoplasma genital, poden augmentar la probabilitat de contraure el VIH, especialment en persones amb inflamació genital o dany a la mucosa.
Inflamació genital: la presència d’una infecció com el Micoplasma genital pot provocar inflamació, cosa que fa que el teixit genital sigui més vulnerable a la infecció per VIH.
Augment de la càrrega viral: en persones amb VIH, una infecció per Micoplasma genital pot augmentar la quantitat de virus en els fluids genitals, incrementant el risc de transmissió del VIH a les seves parelles sexuals.
Coinfeccions: moltes persones amb VIH també poden estar infectades amb Micoplasma genital, cosa que pot complicar el tractament a causa de la major probabilitat de resistències als antibiòtics.
Com pot afectar el Micoplasma genital a una persona amb VIH?
En persones amb VIH, el Micoplasma genital pot ser més persistent i sever a causa del sistema immunitari debilitant. Algunes consideracions inclouen:
- Major dificultat per eliminar el bacteri.
- Major risc de resistència als antibiòtics.
- Major probabilitat de patir infeccions recurrents.
És recomanable que les persones amb VIH es facin xecs periòdics per detectar i tractar a temps qualsevol infecció de transmissió sexual, incloent el Micoplasma genital.