932 980 642 info@gaispositius.org

La Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya (Plataforma LGTBIcat) exigeix que es deixi de vincular la verola del mico (Monkeypox) amb el col·lectiu d’homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes i no s’estigmatitzi persones, espais ni determinades pràctiques.

No existeixen virus específics de gais, ser una persona LGTBI no és un factor de risc per contraure’l, sinó que és una malaltia que afecta a tota la població. Com va afirmar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en una declaració sobre la verola del mico publicada aquest passat dijous, 19 de maig: ‘Estigmatitzar grups de persones a causa d’una malaltia mai no és acceptable. Pot ser un obstacle per acabar amb un brot, ja que pot fer que les persones no busquin atenció mèdica, i portar a una propagació que no sigui detectada’.

ONUSIDA ha expressat també la seva preocupació, aquest diumenge 22 de maig, perquè ‘Alguns informes i comentaris públics sobre Monkeypox hagin utilitzat llenguatge i imatges, especialment retrats de persones LGBTI i africanes, que reforcen els estereotips homòfobs i racistes i exacerben l’estigma’.

Així doncs, difondre aquest tipus d’informacions són incertes i poden ser molt perilloses, ja que la verola del mico pot afectar a tothom igual, dones i homes i de diferents orientacions sexuals, estigmatitza un col·lectiu i pot deixar a la resta vulnerable i descuidar la prevenció i aquesta malaltia afecta tota la població tal com afirmen tots els experts.

Amb compliment de la Llei 11/2014 i en el seu article 15 i en els seus apartats c i f, caldrà que el CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) faci seguiment de totes les informacions contràries al seu redactat. Atès que no podrem admetre cap informació contrària als drets i respecte vers les persones LGTBI.

Cal donar informacions basades en l’evidència científica i fugir de tractaments LGTBIfòbics, tant a les xarxes com als mitjans de comunicació i utilitzar llenguatge anti estigma. Com informa ‘Canal Salut’: La verola del mico és una zoonosi (malaltia que es transmet d’animals a éssers humans) poc freqüent. És causada per un virus del gènere Orthopoxvirus, de la família Poxviridae, anomenat MPXV (per les sigles en anglès de Monkeypox virus). Produeix símptomes similars a la verola, erradicada l’any 1980, però menys greus, com ara febre, maldecap, dolors musculars i erupció a la pell. La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d’entre 2 i 4 setmanes. Els casos més greus se solen produir en infants, amb una letalitat inferior al 10%. El virus no es propaga fàcilment entre les persones i el risc per a la població és baix.

Per tant, la transmissió es dona en el context d’un vincle estret amb la persona infectada, no necessàriament per via sexual i, no és exclusiva de la població LGTBI+ i per això demanem responsabilitat a mitjans de comunicació, autoritats sanitàries i agents socials i polítics a l’hora de tractar i donar informació al respecte.

Joaquim Roqueta, vocal de Salut de la Plataforma LGTBIcat insisteix que ‘Cal evitar estigmatitzar les persones afectades, sigui quin sigui el seu gènere o la seva orientació sexual així com espais d’oci, com la clausura d’una sauna gai a Madrid, i no estigmatitzar pràctiques com el chemsex o les persones que el practiquen, ja que s’ha relacionat de forma insistent en determinats mitjans amb la verola del mico i de pràctiques sexuals d’alt risc’.

Finalment, des de la Plataforma LGTBIcat i des de totes les seves entitats membre, ens posem a disposició de les autoritats sanitàries per treballar conjuntament a donar missatges preventius tant al col·lectiu LGTBI+ com a tota la població en general per donar resposta conjunta a aquesta alerta sanitària.

Making Sure Your Essay Projects Succeed with the Right Writing Services Get Expert Writing Assistance with Our Top-Rated Essay Services Your Essay Writing Solution is Here! Get Expert Essay Writing Services for A+ Grade Results Unlock Your Essay Writing Potential with Professional Writing Help